Dodenherdenking

4 & 5 mei Vrijheid in verbondenheid

4 mei is de dag waarop we in het hele land alle Nederlandse oorlogsslachtoffers herdenken. Herdacht worden allereerst al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Herdacht worden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties of vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, gezien de omvang en impact van deze oorlog op ons land en onze samenleving.

Het jaarthema van 2022:
Vrijheid in verbondenheid

Samen herdenken
Er is nog een generatie in leven die de oorlog van 1940-1945 persoonlijk heeft meegemaakt. De generaties daarna zijn in vrijheid opgegroeid en kennen de verhalen alleen via vader en moeder of opa en oma. Deze laatste generaties vragen zich misschien af waarom we 4 en 5 mei herdenken.

Op het moment van dit schrijven woeden er overal in de wereld oorlogen en de meest recente is die in Oekraïne. Via de media bereiken ons de verschrikkelijk beelden van bombardementen en de grote stroom vluchtelingen. Door deze beelden zitten we er als het ware ´midden in´. Het raakt ons allemaal. Nu pas realiseren we ons wat het is om in vrijheid te leven.

Het is mooi om te zien hoe de omringende landen de Oekraïners in hun midden opnemen, en hoe door middel van inzamelingsacties geprobeerd wordt deze mensen te helpen. Toepasselijker had een thema van de 4 & 5 mei herdenkingen niet kunnen zijn: Vrijheid in verbondenheid.

Oorlog is van alle tijden en vrijheid moeten we koesteren. Daarom is het zo belangrijk om te blijven herdenken.

Lest we forget …Opdat wij niet vergeten!

Vlagprotocol: op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

18.00 uur: Een ieder wordt verzocht tot zonsondergang de nationale driekleur halfstok te hangen.

19.00 uur: Herdenkingsbijeenkomst in de Bartholomeuskerk. Tijdens deze bijeenkomst is er zang, worden gedichten voorgedragen door jongeren en verhalen verteld. M.m.v. de 'Singing Stars',

Aansluitend is de herdenking op het Raadhuisplein. Alle aanwezigen worden, na het zingen van 'Het Wilhelmus', uitgenodigd om mee te lopen naar het monument.

19.45 uur: Stille tocht naar het algemeen Herdenkingsmonument op het Raadhuisplein in Voorhout

19.52 uur: Samenkomst bij het monument op het Raadhuisplein m.m.v. Scouting Boerhaavegroep Voorhout en muziekvereniging St. Cecilia

19.54 uur: Vlagceremonie: Scouting Boerhaavegroep Voorhout

19.56 uur: Klokluiden en het ‘Taptoesignaal’

20.00 uur: Twee minuten stilte

20.02 uur: Het Wilhelmus gespeeld door muziekvereniging St. Cecilia

20.05 uur: Kranslegging door de Gemeente Teylingen, Oranje Vereniging Voorhout, Veteranen Duin- en Bollenstreek, Politie Hollands Midden, Historische
Kring Voorhout en leerlingen gezamenlijke basisscholen

20.10 uur: Gedicht voorgedragen door een basisschoolleerling

20.12 uur: Toespraak door wethouder Heleen Hooij

20.17 uur: Defi lé langs het monument

Voor eenieder stelt de Oranje Vereniging Voorhout bloemen beschikbaar om bij het monument neer te leggen. Deze worden ter plekke uitgedeeld.

In de afgelopen jaren hebben wij ervaren dat de belangstelling voor de 4 mei herdenking toeneemt en dat die toename zich ook bij onze jeugd voordoet. Wij zijn daar bijzonder verheugd over en nodigen u dan ook van harte uit om vanaf 19.00 uur de herdenkingsbijeenkomst (geen kerkelijke bijeenkomst) met uw (klein)kinderen te volgen, dan wel aan te sluiten op het Raadhuisplein vanaf 19.45 uur.

Deelname en/of bijwoning is altijd op eigen risico.